Projekcija filma "Grad koji ima mir" i razgovor sa autorkom 171123 20h

“Grad koji ima mir” je dokumentarni film koji prati uspon i pad zagrebačkog Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva (MSKP). Istražujući teme solidarnosti, rata, i zajednice, Sam Bushara i Mohamed Al Younis vode nas kroz gotovo sasvim zaboravljenu istoriju Nesvrstanog Zagreba. Film prati njihov dolazak kao mladih studenata iz bivših kolonija u nepoznato mesto, kroz vrhunac gradskog multikulturnog centra za mlade koncentrisanog u MSKP-u, završavajući s deložacijom i požarom u kojem klub izgara u ratnim devedesetima, koje simbolizira iskrivljen i usamljen kip prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. U osvrtu na svoje puteve, Sam i Mohamed se prisećaju nežnosti i jedinstva koje su pronašli u Zagrebu, ali kojih tamo više nema.

Nakon filma uslediće razgovor sa autorkom Petrom Matić i publikom. Razgovor će voditi Andrija Stojanović.

//

Petra Matić je muzeološkinja, umetnica i aktivistkinja čiji su radovi predstavljeni na documenta fifteen, Fotograf Festivalu u Pragu te na Ljubljanskom bijenalu dizajna BIO26, a sarađivala je s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Tehničkim muzejem, Etnografskim muzejem i Tiflološkim muzejem.

Saradnica je Muzeja susjedstva Trešnjevka te predsednica Upravnog vijeća Kulturnog centra Peščenica i udruženja Jutro. Njen rad bavi se baštinom nesvrstanosti, prostorima dobrodošlice te mogućnostima kolektivnog i antikolonijalnog delovanja. Njena samostalna izložba “Nesvrstani Zagreb” predstavljena je u Galeriji VN u septembru 2023.

//

Gostovanja Sonje Leboš i Petre Matić deo je medjunarodnog projekta saradnje “Nesvrstani Gradovi” koji podržava Grad Zagreb - ured za kulturu i civilno društvo.