Inspektor Yoda Zgužvani i ulična umetnost naopačke

Petak, 31. maj od 19h

Zamislite da se šetate gradom i da krene da vam se obraća mali mops sa zidova beogradskih ulica. On viče: Izvini nisi moj stereotip, Ne tuci (p)se!, Hejteroseksualci, I navijači tepaju, Sada je najlepše… Njegovo ime je Inspektor Yoda Zgužvani i mogli ste ga pronaći u gradovima poput Beograda, Skoplja i Zagreba između 2014. i 2018.

Iza ovog simpatičnog urbanog lika stoji Nikša Herman koji je želeo da kroz umetnost i aktivizam reaguje na poruke mržnje u javnom prostoru. Kroz jedinstveni humor, Inspektor je preispitivao, kritikovao, kvirovao/kvario, izvrtao naglavačke, rugao se moći, gluposti, i veselio našem gradu i njegovim stanovnicima. Njegove poruke u strip oblačićima pored šablona malog mopsa Yode su komentarisale našu svakodnevicu, izreke i opšta mesta, popularnu kulturu, društvene mreže, naizgled opšteprihvaćene pojave, politiku, rodna pitanja, LGBTQ+ i prava životinja.

U okviru predavanja, Srđan Tunić će napraviti presek Inspektorovog stvaralaštva, uključujući LGBTQ+ aktivizam tokom 2000-tih i 2010-tih u Beogradu, pričati o projektu Mesto za ljubljenje, pregledati neke od skoro 200 različitih poruka koje je Yoda izlajao na ulicama, i podcrtati značaj njegovog kritičkog stvaralaštva u kontekstu Beograda kao reakcije na poruke mržnje i generalnu apatiju u našem društvu. Nakon predavanja, prikazaćemo kratak dokumentarac Yodorius i u razgovoru sa Ljiljanom Radošević i Srđanom Tunić pričati o uličnoj umetnosti u Beogradu i odgovoriti na pitanja publike.

-

biografije autora

Srđan Tunić je doktorant istorije umetnosti na univerzitetu Temple u Filadelfiji (Tyler School of Art and Architecture) gde se bavi istraživanjem grafita, ulične umetnosti i murala, kroz prizmu transkulturalne teorije i aktivizma. Odbranio je master tezu o Inspektoru Yodi Zgužvanom na UC Davis, koja će u formi akademskog članka “Queering the Urban Space: Inspector Yoda the Wrinkled in Belgrade, Serbia” biti objavljena u narednom broju časopisa SAUC - Street Art & Urban Creativity (Vol. 10 / No. 1, 2024). Zajedno sa Ljiljanom Radošević je ko-osnivač Street Art Walks Belgrade, i deo Street Art Belgrade tima.

Ljiljana Radošević je istoričarka umetnosti koja se od 2000te godine bavi istraživanjem grafita I street art-a. U okviru organizacije Street Art Belgrade bavi se istraživanjem, dokumentovanjem I promocijom ovih umetničkih formi. Autorka je prve virtuelne izložbe beogradskih grafita I street art-a a kao najvažniji aspekt svog angažovanja vidi vođene “muzejske” ture gradom, koji po svojoj suštini predstavlja muzej/galeriju za ove vizuelne izraze. Upravo zbog toga postala je licencirani vodič da bi mogla nesmetano da se bavi edukacijom na ulici. Magistrirala je Menadžment u kulturi I kulturnu politiku na Balkanu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i diplomirala Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorant je na Univerzitetu u Juvaskuli, Finska, s temom “Understanding Street Art; Street Art in European Context.” Radila je u mnogim kulturnim institucijama u Beogradu kao što su Studentski kulturni centar, Muzej savremene umetnosti I Muzej afričke umetnosti ali i u organizaciji različitih kulturnih dogadjaja kao što je BELEF ili naznačajniji festival stripa u Evropi FIBD Angoulême.