Filmuz br. 1 // Justice: A Cross The Universe (2008)

Filmuz br. 1

Justice: A Cross The Universe (2008), 65’

Započinjemo novi ciklus filmskih projekcija u Krovu koji je usmeren pre svega na razmatranje muzike filmova koji se prikazuju, na korelaciju muzike i filma, kao i društvenog konteksta u kojem ta muzika nastaje.

Ovaj serijal (nazovimo ga radno ‘Filmuz’ ili možda i Ciklusom muzičkog filma) otvaramo delom “Justice: A Cross The Universe”, dokumentarnim ostvarenjem iz 2008. godine o francuskom elektronskom dvojcu Džastis [Justice], i to sa namerom - dan pre objavljivanja njihovog novog, sedam godina čekanog albuma Hyperdrama na kojem sarađuju sa umetnicima poput Tejm Impale, Tanderketa i Flintsa…

Pre svoje druge turneje po Severnoj Americi u nešto više od mesec dana, elektro duo Džastis je često bio predmet insteresovanja mnogih za svoja nadrealna i fascinantna priključenija tokom turneja. Kako bi pomogli da se uhvati suština ovog sastava, njihovi bliski prijatelji Romen Gavra (reditelj filma „Stres“) i So-Me (umetnički direktor diskografske kuće Ed Benger) napravili su nesvakidašnji dokumentarni film koji prikazuje najintenzivnije momente turneje kojom se Džastis probija na globalnoj muzičkoj sceni. Dokumentarac „A Cross the Universe“ ne pokriva toliko njihove žive nastupe, već pre svega zakulisna dešavanja ove po mnogo čemu nepredvidive muzičke grupe.

Zadirući u popularno pitanje ponašanja iza scene mladih, svežih zvezda muzičke scene u usponu, film takođe prikazuje i susret dve kulture, uklapanje stranih izvođača u kulturni kontekst zemlje u koju su došli. Ipak, ispod prostim jezikom rečeno ludorija koje bi se mogle očekivati od dvojice (tada) dvadesetogodišnjaka na putu u stranoj zemlji krije se nešto mračniji podtekst. Vozač turnejskog autobusa benda, vernik, lakonski gospel pevač po imenu Rodžer Meniz, dobija ulogu naratora; on postepeno postaje i svojevrsni moralni centar filma kako se fokus pomera sa laganog raspoloženja živih nastupa na nešto zlokobnije, intenzivnije i problematičnije.
Nakon filma vodimo razgovor o muzici. Ukoliko se niste do sada susreli sa njihovim opusom, preporučujemo da se pripremite makar delimičnim preslušavanjem njihovog albuma Cross iz 2007. godine, koji je evidentno bio ključan za stvaranje naslova filma i koji je, izazvavši intenzivne reakcije muzičke javnosti u to vreme, upravo bio poluga za poziv na turneje u različitim delovima sveta. Ako želite kvalitetniji zvuk, samo nam pošaljite upit u dm i poslaćemo vam link.

Moderator: Nikola Radeka

2 Likes