Peti festival angažovanog etnografskog filma Vizantrop

Draga publiko,

Sa velikim uzbuđenjem najavljujemo peti Festival angažovanog etnografskog filma “Vizantrop”, koji će se održati u Multimedijalnoj sali Centra za kulturu Vlada Divljan.

Ovaj festival je do sada prikazao preko 80 savremenih etnografskih filmova iz 40 zemalja širom sveta koji nam sve veću tendenciju antropologa i društveno-humanističkih istraživača u registrovanju kulturnih raznolikosti i društvenih problema širom sveta sa ciljem intervencije u istraživačkim postupcima.

Datum: 23–26. novembar 2023.
Mesto: Centar za kulturu Vlada Divljan, Beograd.

Pretfilmlje festivala: https://youtu.be/YtcMW33Hqac?si=V8EptkI7-uMXd-cs

Program festivala: https://vizantrop.org/sr/oficijalna-selekcija-2023/

Na petom izdanju Vizantropa možete očekivati etnografske filmove u kojima je prisustvo autora i njegova etička komponenta značajna za prevođenje kulture “Drugog”. Kako tvrdi američki vizuelni antropolog David MacDougall, “nijedan etnografski film nije tek zapis o drugom društvu: on je uvek zapis o susretu autora i tog društva”.

Na Vizantropu negujemo tendenciju filmova različitih istraživačkih metoda koji će vas odvesti na putovanje kroz nepoznate svetove, otkrivajući živote ljudi iz “ruralnih” i “urbanih” krajeva, političkih aktivista, radnika, borkinja za ženska prava, i svih drugih protagonista raznolikih zajednica širom sveta. Filmovi koji su ove godine pristigli u selekciju festivala često su rezultat etnografskih istraživačkih postupaka koji pronalaze nove kinematografske forme. Vizantrop upravo u svojim selekcionim kriterijumima je sledio Vijetnamsku režiserku Trinth Minh-Ha koja vidi nove forme autorefleksivnog etnografskog filma kao mehanizme “razotkrivanja delovanja ideologije”.

Svake godine selekciona komisija odabira najnovija ostvarenja iz domaće i svetske produkcije etnografskog filma podeljene u četiri kategorije:

Takmičarska kategorija:
• Jednakost i zajedništvo

Informativne kategorije:
• Ženski film
• Ekologija i društveni aktivizam
• Studentski film

Žiri festivala:
Ana Banić - Naučna saradnica na Institutu za etnologiju i antropologiju
Petar Veljaćić - Etnolog i antropolog, aktivno radi u oblastima filmske, video produkcije i medijskog obrazovanja

Selektori:
Relja Pekić - vizuelni antropolog i osnivač festivala
Kosta Talbić - student psihologije
Ana Cvetković - diplomirana etnološkinja i antropoškinja, PR festivala

Festival će trajati četiri dana, tokom kojih ćete imati priliku da uživate u različitim filmovima, a nakon svake projekcije biće organizovan razgovor sa rediteljima, producentima, kao i izložba fotografija i mnoge druge aktivnosti.

Više o festivalu: https://vizantrop.org/sr/festival-2023-sr/

Očekujemo vas sa nestrpljenjem, spremni da zajedno istražujemo svet kroz filmsku umetnost.

Vidimo se na projekcijama! 🌍🎬💜

See less