Performativno predavanje "Zagrebački velesajam kao geopolitički laboratorij Pokreta nesvrstanih" 161123

Performativno predavanje Sonje Leboš pod nazivom “Zagrebački velesajam kao geopolitički laboratorij Pokreta nesvrstanih” prvi je rezultat istraživanja Zagrebačkog velesajma kao geopolitičkog laboratorija Pokreta ali i njegovog opšteg značenja kao jednog od retkih sajmova na svetu gde su tokom Hladnog rata izlagali i SSSR i SAD.

Predavanje se bazira na dva filma Hajrudina Krvavca kojima se dokumentovao prolećni i jesenji sajam 1956. godine, koji su se održali, po prvi put, na lokaciji južno od Save, gde je u rekordnom roku sagrađen velesajam kao proto-struktura budućeg socijalističkog grada, Novog Zagreba. Na jesenjem sajmu počasni gost je bio Sukarno, koji je u Zagreb stigao u okviru posete Jugoslaviji, godinu dana nakon što je organizivao čuvenu antikolonijalnu konferenciju afro-azijskih zemalja u Bandungu u aprilu 1955. godine.

Performativno predavanje poigrava se s filmskim gestovima reprezentacije diplomatskog teatra kakvog je Jugoslavija pažljivo negovala, stvarajući svoje jedinstveno mesto u globalnoj slici sveta. Mesto koje jedva da smo počeli razumevati, a već su nas krenuli prisiljavati da ga zaboravimo.

//

Dr.sc. Sonja Leboš obranila je doktorsku disertaciju naslova “Grad na filmu, film u gradu: Zagreb 1941.-1991., kulturno-antropološka perspektiva” u novembru 2022. godine. Diplomirana kulturalna antropološkinja i hispanistkinja, ekspert za kulturni turizam, likovna pedagogškinja, studirala je i scenografiju i arhitekturu u Pragu i Zagrebu. Njene aktivnosti kreću se u području kulturalnih i urbanih studija, obrazovanja i produkcije u kulturi i umetnosti, vizualne i urbane antropologije te analize diskursa, a kustosko-umjetničko i naučno delovanje u području javnog kulturnog rada na međama narativnog urbanizma i vizualnih umjetnosti, dizajna, teorije i prakse performativnosti, filma i novih medija.

//

Gostovanja Sonje Leboš i Petre Matić deo je medjunarodnog projekta saradnje “Nesvrstani Gradovi” koji podržava Grad Zagreb - ured za kulturu i civilno društvo.