AR#2: Sveto i svetogrđe u postsekularnoj Srbiji (promocija knjige) + radio prenos

U novoj sezoni Antropološkog radara, predavanja će biti emitovana uživo i na internet radiju Krova, koji je zvanično otvoren 2. marta za vreme četvrtog Krovđendanskog festivala.

https://radiotalas.dckrov.rs/

U četvrtak 04. aprila od 19h, u bioskopu “Kamenko Katić” Društvenog centra Krov ugošćujemo Danicu Igrutinović sa predavanjem “Sveto i svetogrđe u postsekularnoj Srbiji.” Ovo je ujedno i promocija njene knjige pod istim nazivom, koju će te moći i da kupite po povoljnijoj ceni.

Koji spojevi svetog i profanog su prihvatljivi a koji blasfemični i od kojih odnosa moći to zavisi? Koji postsekularni hibridi su prihvatljiva instrumentalizacija religije a koji nailaze na hinjeno nerazumevanje jer su u suštini kritika ovih prvih? U kojoj meri ovi slučajevi podsećaju na nacističke optužbe za blasfemiju protiv autora koji su kritikovali upotrebu hrišćanstva za ratnu propagandu? Do koje mere je povređenost ugroženih grupa autentična a od koje borba lidera za pravo da se, jašući na talasu nezadovoljstva, bude glasnogovornik i predstavnik određene religije i da se ona instrumentalizuje isključivo za svoje potrebe? Može li se u simboličkim borbama oko kolektivnih identiteta koji su uvek uzrok i posledica optužbi za svetogrđe ostati neutralan?

Biografija autorke

Danica Igrutinović je rođena u Beogradu 1982. godine. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu sa tezom koja povezuje književnu analizu Šekspirovog opusa sa percepcijama roda, seksualnosti i politike u filozofiji renesansnog neoplatonizma.
Objavila je tridesetak radova koji se na različite načine bave presekom religije sa temama politike, seksualnosti i roda, a u knjizi Sveto i svetogrđe u postsekularnoj Srbiji pozabavila se temama blasfemije i identiteta.
Predaje na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu od 2008. godine, trenutno u zvanju vanrednog profesora.

-

Ciklus predavanja “Antropološki radar” predstavlja Krovno uranjanje u antropološku teorije i mozaične etnografske radove. Kroz spoj antropološke analize, istraživanja i živopisnih priča sa etnografskog terena, ovi događaji pružaju interdisciplinarne uvide u različite aspekte čovečanstva, društvenih fenomena, ljudskih identiteta i migracija ljudi, religijskih pokreta, registrovanja ljudskih zajednica u sportu, kulturi i muzici.

Kroz ovaj medij, publika će biti vođena na putovanje koje istražuje različite kulture, običaje, verovanja i izazove koji oblikuju ljudsko iskustvo.

Upotreba radio prenosa AR#2 služi kao sredstvo komunikacije van prostora DC Krov-a, stoga želimo da uključimo i druge istraživače, studente i profesore da izlažu svoje radove ili kreiraju program u različitim prostorijama DC Krov-a.

Ukoliko želite da podržite naš prostor i ovaj program u Krovu, otvorili smo profil i mogućnost donacije na: https://opencollective.com/…/antropoloski-radar-2-82930e4f

Interakcija sa publikom se podrazumeva po principu “dar-uzdarje”, dobrodošli ste da učestvujete u diskusiji nakon predavanja preko IRC chata na radio prenosu, i uživo iz bioskopa “Kamenko Katić” Društvenog centra Krov.

Ukoliko imate vaše predloge za predloge novih programa i/ili predavanja, slobodno nam pišite na: dckrov@gmail.com