Antropološki radar AR#2: Okultizam u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji: od nastanka do danas"

Ulazimo u novu sezonu - ciklusa predavanja “Antropološkog radara”, koji će od sad biti emitovan uživo na internet radio Krovu, koji je i zvanično otvoren 2.marta za vreme četvrtog Krovđendanskog festivala.

https://radiotalas.dckrov.rs/

U petak 15.marta u bioskopu “Kamenko Katić” Društvenog centra Krov ugostićemo Mariju Pinal Viljanuevu sa predavanjem “Okultizam u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji: od nastanka do danas” sa početkom u 19h.

-*-

Koristeći tri pionirske organizacije kao povezujuću nit, ispitaćemo istoriju okultizma i njegove prakse od njegovog dolaska u Jugoslaviju do danas.

Počevši od 1970-ih i ranih istraživanja psihotronike i parapsihologije, kretaćemo se kroz 80-te, sa rođenjem prve gnostičke crkve u regionu. Nakon toga ćemo razgovarati o dinamičnoj transformaciji koju su ove grupe doživele od 1990-ih do danas, uranjajući u njihova verovanja i prakse, kao i njihove različite kontekste nastanka i prihvatanja od strane različitih društvenih sektora.

Biografija

Maria Pinal Viljanueva je antropolog religije iz Argentine, trenutno je na doktorskim studijama na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Njena teza je usredsređena na srpski i jugoslovenski okultizam, fokusirana na grupe koje je osnovao i vodi Živorad Mihajlović Slavinski, pionir ovih praksi u regionu. Njen cilj je da razume njihovu ulogu i uticaj na savremena verovanja kako u Srbiji tako iu bivšoj Jugoslaviji.

-*-
NAPOMENA: Društveni centar „Krov” prelazi na novi model samoupravnog prostora koji se oslanja na horizontalne i kolektivne odluke. Novim modelom oslobađamo se šanka i razmene novca, jer KROV podupire vrednosti autonomije i podstiče solidarnost u zajednici.

Ponesite svoje piće i uživajte u programu.

Ovim novim modelom podstičemo zajednicu na aktivno sudelovanje i odlučivanje u radu našeg centra. Svakom donacijom podržavate i unapređujete održavanje zajedničkog prostora.

Vidimo se na događaju!

150324