Anibar on tour // Veče animiranih filmova Anibar festivala

Ovog četvrtka u Krovu prikazujemo izbor najotkačenijih crtanih filmova sa novog izdanja festivala animiranog filma Anibar iz Peći. Filmovi koje gledamo u četvrtak su sa engleskim prevodom.

Veče ćemo upotpuniti i animiranim filmovima iz arhive jugoslovenske kinoteke. Ovaj program odabranih kratkih animiranih filmova predstavlja putovanje kroz najstariji period srpske ali i jugoslovenske animacije. Ovo je jedinstvena prilika da se istraži možda zapostavljena istorija animiranog filma u Srbiji… Tu su prvi lutkarski animirani filmovi iz pedesetih godina prošlog veka, kao i prvi crtani filmovi sa početka šezdesetih uz prvu, animiranu reklamu pionira srpske kinematografije, Ernesta Bošnjaka.

Selekcija je deo projekta koji se još uvek traje sa najvećim filmskim institucijama u zemlji na prikupljanju dragocenih a često izgubljenih materijala iz istorije animiranog filma. Ovih 15 filmova predstavljaju važan deo ove škole, prikazujući kreativnost i tehničku veštinu koja je krasila jugoslovensku animaciju na čelu sa čuvenom Zagrebačkom školom animiranog filma koja je bila daleko čuvenija, čak u svetskim okvirima.
Videćete filmove Nikole Majdaka (starijeg), Borislava Šajtinca, a i posebno izdvajamo Divnu Jovanović koja je još kao kinoklubašica radila animacije. Ovi dragoceni biseri animiranog filma ne samo da predstavljaju važan deo naše kulturne baštine, premda danas mogu delovati pomalo naivne, one pružaju uvid u umetničke tendencije kao i tehničke mogućnosti animatora domaćih iz vremena do sredine 60ih godina prošlog veka.
Veče je osmišljeno za ljubitelje animacije, filmofile, kao i sve one koji žele da saznaju više o ovom fascinantnom segmentu naše filmske istorije. Pridružite se i uživajte u ovim retkim filmskim ostvarenjima!

//

Anibar je festival animiranog filma koji se dešava već 15 godina, na nekoliko predivnih lokacija u gradu. Organizuju ga kul klinci, koji su se izborili i da upravljaju starim bioskopom Jusuf Gervala, koji je pretvoren u društveni bioskop i centar sa programima tokom cele godine.

Glavni program festivala se održava u parku na vrhu grada, gde ispred platna stoji veliki bazen, pa filmove možete gledati i iz vode, ili udobnosti svog gumenog čamčića, dušeka i ostalih vodenih ležaljki.

Osim ova dva prostora, festival se održava na još dva mesta u gradu, što čini da se pretvorite u poznatog Belog Zeca, i trčećim korakom jurite da pogledate sve animacije.

Tokom vrelih dana festivala, možete učestvovati u raznim aktivnostima poput škole animacije, društvenih razgovora sa poznatim likovima iz sveta animiranog filma, ili se udobno zavučete u rashladjeni bioskop da ispratite omnibus ekperimentalnih i DIY crtaća.

Društveni centar „Krov” je prešao na novi model samoupravnog prostora koji se oslanja na horizontalne i kolektivne odluke. Novim modelom oslobađamo se šanka i razmene novca, radi podsticanja solidarnosti u zajednici.

Kako bismo izdržali državne namete, podstičemo ostavljanje samodoprinosa u slatkoj drvenoj kutiji u baru Dziga Vertov.

Prenesite svoje piće [i poneko za društvo] i uživajte u programu.

Ovim novim modelom podstičemo na aktivno sudelovanje i odlučivanje zajednice u radu našeg centra. Svakom donacijom podržavate i unapređujete održavanje zajedničkog prostora.